Adviseren over doorzaaitechnieken

overzicht ziboEr zijn op dit moment veel discussies over de juiste manier van doorzaaien. Helaas merk ik dat doorzaaitechnieken onterecht door mensen in het veld worden zwartgemaakt. Ik heb me er nogmaals in verdiept en wil graag een korte uitleg geven over het doorzaaien van uw weide.

Er zijn grofweg drie soorten doorzaaimachines te onderscheiden: de Vredo, de 4 in 1 machines zoals Evers en de Wiedeg met zaaibak. De Vredo heeft schijven die het zaad ongeveer één cm in de grond leggen. De 4 in 1 machine staat voor: egaliseren, wied eggen, zaaien en aanrollen met cambridgerol in 1 werkgang. De wiedeg is een eenvoudigere techniek met grotere werkbreedte.

Uit Duits en Nederlands onderzoek (www.graslanddoorzaaien.nl) is gebleken dat de wiedeg met zaaibak iets minder presteert maar het uiteindelijke resultaat van de Vredo en de 4 in 1 machines is vrijwel gelijk. Uit dit zelfde onderzoek blijkt dat het beste resultaat altijd begint met het loshalen van ruwbeemt, straatgras en onkruiden met bijvoorbeeld een grove wiedeg. Ook is het altijd noodzakelijk na het doorzaaien de grond goed aan te rollen met een cambridgerol. Het is van belang dat er niet te snel gereden wordt waarbij voor alle machines een snelheid van 8 tot 12 km/uur geldt. Weersomstandigheden zijn van groot belang voor een goed eindresultaat omdat vocht en temperatuur nodig zijn om het graszaad te doen ontkiemen. Het tijdstip van doorzaaien heeft dan ook een grotere invloed op het eindresultaat dan de machine waarmee gezaaid wordt.