OLYMPUS DIGITAL CAMERADe meeste kuilanalyses zijn inmiddels binnen en veel van de bemonsterde kuilen worden op dit moment gevoerd. Het valt op dat er veel kwaliteitsverschil is tussen de kuilen en rantsoenen bij verschillende boeren. Dit is de reden dat we dit jaar niet komen met de opvolger van de weidebrok 2014 maar met een ouderwets goed plan.

De doelstelling van veel melkveehouders deze winter is naast goed melken en goede gehalten het laag houden van de voerkosten en een gezonde veestapel. In verband met BEX en de kringloopwijzer moeten we de fosfaat gehalten in het rantsoen laag houden. Net als een aantal jaren terug gaan we grondstoffen mengen met mengvoer. Grondstoffen zoals 6mm bietenpulp en geplette tarwe zijn deze winter voordelig, passen goed bij de kuilen en hebben een laag fosfaat gehalte.

Als aanvulling op de bovenstaande grondstoffen heb ik in samenwerking met Gietema fourage de maatbrok Gietema ontwikkeld. De brok heeft als voordeel dat deze net als pulp en tarwe goed in het rantsoen past en een laag fosfaatgehalte heeft. Daarbij persen we een 6mm brok van goede kwaliteit  waardoor deze goed te mengen is met mengvoer. Nog een voordeel is dat we er vitaminen en mineralen aan toevoegen zodat de brok ook als compleet voer kan worden ingezet.