Opstarten van de melkrobots

FullSizeRenderHet is zover, vandaag worden de melkrobots opgestart! We zijn al een paar weken bezig met de voorbereidingen, de installateurs met de techniek van de robots en wij met de koeien. We hebben de uiers geschoren zodat de zoeker van de robot geen last heeft van het haar en de spenen makkelijk kan vinden. Ook hebben ze allemaal een pootbandje gekregen met een kastje en een nummer welke gekoppeld zijn aan de naam en het nummer van de koe. In het pootbandje zit de koeherkenning voor de robot en een stappenteller. Het aantal stappen van de koe word doorgegeven aan de robot en deze kan vervolgens berekenen of de koe tochtig is of misschien wel niet fit. Daarnaast hebben we de afgelopen periode extra aandacht besteed aan de klauw- en uiergezondheid en de voeding.

Tijdens het opstarten gaan we de koeien leren om in de robot te komen en de robot leren om de spenen van de koe te vinden. Hierna kunnen ze dit zelf. Om de koeien het lopen naar de robot goed te leren helpen we ze twee tot drie dagen door ze ernaartoe te brengen. De eerste dag worden alle koeien nog 1 keer in de melkstal gemolken op 10 na. Met deze 10 beginnen we ’s ochtends in de robot. De overige koeien worden in 2 groepen om en om door de robot geleid. Dit zal een aantal dagen worden herhaald waarna de hekken verwijderd worden zodat het weer één groep is. We verwachten dat 75 procent dan zelf naar de robot komt en dat we na een week nog maar een enkeling hoeven te halen.