Hittestress

foto koe hittestressMet het stijgen van de temperatuur neemt de kans op hittestress toe. De optimale omgevingstemperatuur voor melkvee ligt tussen -5°C en 18°C. Bij een temperatuur van 20°C en een luchtvochtigheid van 60-80 procent heeft een koe al last van de warmte. Een koe kan temperaturen tot 30 graden zonder problemen verdragen maar gebruikt dan wel extra energie om zich zelf te koelen.

Hittestress leidt tot een algehele malaise bij koeien, maar is vooral zichtbaar door minder voeropname (en minder melkgift), uier- en klauwproblemen. Op bijgaande foto zijn de gevolgen van hittestress duidelijk zichtbaar.

Wij geven de volgende tips om hittestress te voorkomen of te beperken:

  • Zorg altijd voor voldoende en schoon drinkwater
  • Laat de koeien binnen op het heetst van de dag
  • Zorg voor een goed stalklimaat (ventilatoren, deuren open, enz.)
  • Laat de koeien ’s nachts weiden
  • Zorg voor voldoende en smakelijk ruwvoer
  • Beperk eventueel de krachtvoergift bij ruwvoer opname van minder dan <10 kg ds
  • Voorkom mastitis door te dippen/sprayen en besteed aandacht aan de ligboxen
  • Verlaag de kans op pensverzuring door bufferende mineralen te voeren
  • Voer zout bij