Stressvrij melken

 

inmelken 2

 

Afgelopen week heb ik tijdens het opstarten van twee melkrobots bij vrienden een lesje melkwinning gehad.  Ondanks dat het inmelken zeer rustig verliep was het voor de koeien natuurlijk allemaal nieuw. Ze ervaren altijd een beetje stress en dat heeft invloed op de melkcurve. Bij de nieuwste robots is de melkcurve zichtbaar gemaakt door een grafiek met voor elk kwartier een andere kleur.  Wat opvalt is dat de melkcurve alles behalve strak verloopt. Dit word veroorzaakt door de aanwezige adrenaline (hormoon) wat de afgifte van oxytocine (hormoon) verhinderd. Dit laatste hormoon zorgt ervoor dat de koe melk afgeeft. Na een aantal dagen zijn de koeien gewend aan de nieuwe situatie en zal de melkcurve zijn zoals die hoort. De les die hieruit getrokken kan worden is dat stress tijdens het melken altijd moet worden voorkomen.